UPSR Countdown

Jumaat, 9 September 2011

Contoh soalan Ujian Aptitud

Sumber: http://www.skbandarputra.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=278:contoh-ujian-aptitud-mudah&catid=76:am


Ujian 1: Pemikiran Logik
Di antara berikut yang mana ganjil?
1. Ο kertas  Ο pokok  Ο tikus  Ο orang

2. Ο telinga  Ο bibir  Ο dada  Ο hidung

3.
Ο pen  Ο pensil  Ο krayon  Ο kertas

4. Ο keju  Ο mentega  Ο susu  Ο susu kultur
5. Ο kolam renang  Ο tasik  Ο air  Ο kolam

6. Ο helang  Ο tupai  O awan  Ο kapal terbang

7. Ο Ogos  Ο Disember  Ο November  Ο Januari

9. Ο 29 Februari 2000  Ο 29 April 1998  Ο 31 Jun 1999  O 31 Ogos 1997

10. Ο jaket  Ο baju T  Ο kain  Ο seluar panjang
Gantikan tanda ? berikut
1. + + + & & & & & ; - - - & & & & ; x x x & & & ; ÷ ÷ ÷ & & ; ?
Ο + + + &
Ο x x x & &
Ο + + +
Ο x x x

2. # $ & # $ $ & # # $ ? & ? # $ $ $ &
Ο $ #
Ο $ $
Ο # $
Ο # #

3. > < = = + > ? ? = +
Ο < =
Ο > =
Ο = >
Ο = <

4. @ < ^ > @ ? ^ > @ < ? ? @ < ^ > @ < ^ > @
Ο < ^ >
Ο > ^ <
Ο < ^ <
Ο > ^ >

5. + - - X + + + - - - - X + + + ? ? ? - - - - - X
Ο + + -
Ο + - -
Ο + + +
Ο - - -

Isi tempat kosong dengan abjad yang betul.
1. B, C, D, F, G, H, J, _______
2. A, D, G, J, M, P, S, _______
3. A, E, _______, M, Q, U, Y
4. E, _______, P, T, W, Y, Z
5. X, W, C, D, V, U, E, F, _______
6. Y, B, X, C, W, D, V, _______
7. A, E, F, H, I, K, L, _______
8. B, C, D, G, _______, O, P, Q
9. O, T, T, F, F, S, S, _______
Isi tempat kosong dengan nombor yang betul.
1. 4, 8, 16, 32, 64, _______
2. 1, 3, 6, 10, 15, _______
3. 200, 196, 180, 116, _______
4. 213, 426, _______, 852, 1065, 1278
5. 8, 27, 64, _______, 216, 343
6. 3, 10, 20, 27, _______, 44
7. _______, 0.99, 9.9, 99, 990, 9900
8. 243, 162, 108, 72, _______, 32
9. 2, 6, 14, _______, 62, 126
Apakah gambar seterusnya?

21 ulasan:

  1. Salam 1 Malaysia kepada pelajar2 dan cikgu-cikgu.

    Bagi pendapat saya, Ujian aptitud adalah sangat bagus utk pembinaan modal ehsan. Tapi memandangkan ujian ini baru diperkenalkan pd tahun 2009, mungkin pelajar kekurangan bahan belajar & cikgu-cikgu pula tiada bahan mengajar kerana tiada siliibus yg spesifik.Pendapat saya, hanya dari pengalaman sahaja yg dapat membantu pelajar utk mempunyai kekuatan kemahiran berfikir.

    Saya nak kongsi 1 buku ujian aptitud.Mungkin yang pertama diterbitkan di Malaysia sejak ujan ini dimulakan pada tahun 2009.

    Buku "...FIKIRLAH SENDIRI" dicipta khas utk membantu pelajar2 cekap berfikir. Ia juga boleh jadi bahan bantuan mengajar untuk guru2.

    Buku ini baru diterbitkan dlm bulan julai 2012 dari JT PUBLICATION dan sedang 'panas' dipasaran terutamanya di sekolah2 area Terengganu, sekarang mula menular ke sekolah2 seluruh Malaysia.Untuk info selebihnya saya share link ini utk semua ibu bapa pelajar & guru-guru utk sama2 'like' dan support subjek akademik ini.

    http://www.facebook.com/UjianAptitudUPSR

    Semoga pelajar2 dapat dibantu menghadapi Ujian Aptitud dengan ujian2 di dalam buku "...Fikirlah Sendiri"

    terima kasih.

    BalasPadam
  2. nmpk mcm susah jerk..tpi mencabar minda aq nie..

    BalasPadam
  3. ujian ini ada gunanya untuk murid upsr

    BalasPadam
  4. susahlah...macam mana niiiiii?????

    BalasPadam
  5. kita mesti ada duit
    1.doa
    2.usaha
    3.ikhtiar
    4.tawakal{(biggrin)}

    BalasPadam
  6. saya sebagai calon UPSR tahun 2013 saya sudah melihat sioalan berikut ia terlalu susah apa yang perlu saya buat

    BalasPadam
  7. aq tak tau apa

    BalasPadam
  8. Eh...Eh... mencabar minda
    Jenuh nak fikiar...camna nie

    BalasPadam
  9. Eh...Eh... mencabar minda
    Jenuh nak fikiar...camna nie
    susah juga soalan ..

    BalasPadam
  10. agak susah,tapi memang best..

    BalasPadam
  11. tawakkallah jelah.

    BalasPadam
  12. Huhuhu.harap dpt le jwb..........

    BalasPadam
  13. ok jugak...menguji minda bolehhh lahhh...

    BalasPadam
  14. jawapan kat mana? payah ni.

    BalasPadam
  15. mencabar minde tapi best................

    BalasPadam
  16. Pening... Sok dah exam... X tau nak prepare apa pun....

    BalasPadam
  17. Susahhnyaaa

    BalasPadam